Bagaimana nak menyemak kereta yang ingin di beli telah terlibat dalam kemalangan atau tidak? – Car Accident Record.

Adakah anda ingin membeli kereta terpakai?
Betul ke jurujual cakap itu benar yang kereta yang anda ingin beli tidak pernah terlibat dalam kemalangan?

Kalau pernah kemalangan, berapa teruk kemalangan itu?

Apabila kita ingin membeli sebuah kenderaan terpakai, kita wajib tahu jika kenderaan yang ingin di beli tersebut pernah terlibat dalam kemalangan atau tidak. Kita tidak mahu tiba-tiba selepas beli kena buang duit untuk membaiki segala kerosakan yang ada.

Bukan kah kereta yang tak pernah terlibat dalam kemalangan adalah lebih baik?

Tapi macam mana nak tahu?

Mujurlah adanya SCRUT, SCRUT memberikan perkhidmatan di mana anda boleh menyemak jika kenderaan yang anda ingin beli pernah di “claim” kemalangan dengan pihak insurans atau tidak. Ini adalah rekod yang boleh di akses oleh orang awam.

Anda sepatutnya Semak dahulu bahawa ada tak rekod kemanlangan yang di rekodkan dalam system insurans. Kemudian, SCRUT juga menawarkan servis untuk membuat semakan penyelitian secara fizikal terhadap kenderaan. Namanya SCRUT Integrity Inspection (SII) atau selalu orang panggil “Pre-Purchase Inspection” .

Dengan menyemak secara fizikal, ini lebih baik kerana anda dapat tahu kondisi kenderaan yang ingin di beli. Nak beli ni bukanlah nak pakai 2-3 bulan. Kita pakai kenderaan yang di beli lazimnya bertahun tahun dan menganggung bayaran bulanan kepada bank bertahun-tahun.

Kita tak mahu di kemudian hari, poket nipis di sebabkan kenderaan yang kita beli tadi.

Jadi semaklah rekod kemalangan dan buatlah semakan secara fizikal. Antara report yang di berkan di dalam recort SCRUT Used Car Report (SUR)  adalah rekod kemalangan, berapa parts yang di tukar, info perbatuan (odometer) Ketika di buat claim dan tahap keterukkan kemalangan tersebut.

Rekod kemalangan kenderaan adalah satu rekod yang berharga untuk memberikan kita info tersirat tentang kenderaan yang ingin debeli. “Reliability” terhadap kenderaan yang ingin dibeli tergantung pada kondisi sebenar kenderaan.

Ingat jangan percaya cakap jurual. SCRUT dulu Baru Beli!

Nik Izwan Kamel is an Entrepreneur who venture in multiple businesses in different industries including IT, Blockchain, E-Commerce, Security, Retail and F&B. A cryptocurrency enthusiast and cooking computer codes at night.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer