Tips Pembelian Kenderaan Recond Jepun


1. Datang terus ke “showroom” Kenderaan untuk melihat sendiri dengan jelas keadaan sebenar Kenderaan yang ingin dibeli. 

2. Kenal pasti penjual ialah “broker” atau “salesman”. Kebiasaannya broker akan mengambil komisen lebih tinggi berbanding salesman. Jadi, harga yang dijual broker jauh lebih tinggi.

3. Jangan tergesa-gesa untuk buat pembelian. Di Malaysia terdapat lebih 100 syarikat pemegang AP Kenderaan import recond.

4. “Cross check” spesifikasi setiap Kenderaan yang telah anda senaraikan. Perbezaan pesifiksi adalah perkara yang paling utama. Lebih rendah spesifikasi sesebuah Kenderaan, harganya akan lebih murah.

5. Semak “mileage” sebenar Kenderaan yang ingin dibeli. Minta “auction sheet” daripada penjual. Jarang berlaku “auction sheet” diberi kerana “mileage” Kenderaan recond biasanya telah diubah oleh peniaga yang kurang jujur. Jadi, anda boleh semak di https://scrut.my

6. Pastikan tahun tayar pada kenderaan sama dengan tahun produksi Kenderaan atau lebih baru. Jika tayar lebuh tua dari tahun produksi, jangan beli.

7. Bawa mekanik yang boleh melihat keadaan Kenderaan sama ada dalam keadaan baik atau tidak. Jika anda berjaya mendapatkan “auction sheet”, anda boleh melihat laporan di dalamnya seperti berikut : 

a) RA – minor accident

b) RB – major accident

c) RC – chasis  defect

d) R2 – corrosion issue

8. Jangan buat apa-apa bayaran tempahan selagi tidak mendapat harga yang anda inginkan. Jika anda sudah terbayar wang tempahan, anda tidak boleh melakukan tawar-menawar lagi.

9. Semak AP kenderaan tersebut dan pastikan ia dijual di “showroom” milik pemegang AP. Jika kenderaan tersebut milik pemegang AP A tetapi berada di “showroom” milik pemilik lain, kebisaannya harga kenderaan akan sedikit mahal.

10. Pandu uji kenderaan yang hendak dibeli duhulu untuk mengetahui keadaan sebenar kenderaan yang ingin dibeli.

Jangan nak jimat duit. Berbaloi spend RM50 untuk report auction kereta yang anda ingin miliki.

Nik Izwan Kamel is an Entrepreneur who venture in multiple businesses in different industries including IT, Blockchain, E-Commerce, Security, Retail and F&B. A cryptocurrency enthusiast and cooking computer codes at night.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer